Saç Dökülmesi Tipleri

Saç Dökülmesi Tipleri

Saç dökülmesi, günümüzün en yaygın sorunlarından biridir. Hem erkek hem kadınlarda görülmektedir. Hastaların görüntüsü ile birlikte günlük hayatları, iş hayatları ve sosyal ilişkilerini de etkilemektedir. Farklı sebepler ile ortaya çıkmaktadır. Ayrıca buna bağlı olarak farklı tedavi türleri uygulanmaktadır. Önüne geçilebilen bu sorun, ortaya çıkma nedenine göre farklı tipler ile isimlendirilmektedir. Saç dökülme tipleri konusunda biraz bilgi verelim.

Saç dökülme tipleri nelerdir?

  • saç dökülmesi tipleriAndrogenetik (Erkek Tipi) Saç Dökülmesi

    Erkek tipi saç dökülmesi olarak adlandırılmaktadır. Ayrıca kadınlarda da görülme olasığı sık olan bu tip saç dökülmeleri, erkeklik hormonları olan androjenlerin hassas yapılı saç kökleri üzerindeki etkisi sonucu ortaya çıkar.

  • Kadınlarda Erkek Tipi Saç Dökülmesi

    Erkeklik hormonlarının etkisi ile ortaya çıkmaktadır. Bu tip saç dökülmesi, kadınlarda da en sık görülen saç dökülmesi tipidir. Kadınlarda daha çok hormon bozukluğu ya da androjen üreten tümör varlığı durumunda ortaya çıkmaktadır. Androgenetik alopesi, iyi bir analiz ve tetkik ile değerlendirilmelidir. Yumurtalık ya da böbrek üstü bezlerinde oluşan tümörlerin hormonları etkilemesi şeklinde ortaya çıkabilen bu sorununun nedeninin mutlaka belirlenmesi gerekmaktedir.

  • Telojen Effluvium

    Daha çok kadınlarda ortaya çıkan bu saç dökülmesi tipi kıl döngüsündeki karşıklık sonucu ortaya çıkabilir. Üstelik her yaşta görülme olasılığı bulunmaktadır. Yani saç kaybı çeşidi, strese bağlı olarak daha fazla ilerleyip çok daha fazla saç telinin dökülmesine neden olmaktadır.

  • Kronik Telojen Effluvium

    Tam olarak nedeni anlaşılamayan bu saç dökülmesi tipinde telojen effluvium’un uzun süre görülmesi söz konusudur. Özellikle dökülme ile birlikte incelme de meydana gelmektedir. Bu durumda, kişilerin zor durumda kalmaması için çeşitli alternatifler sunulur.

  • Trikotillomani

    Daha çok kadınlarda görülen bu saç dökülmesi tipi, kişinin bazı psiklojik sorunlar yaşamasına neden olmaktadır. Bundan dolayı bu sorunlar kendi kendine saçlarını yolması ve buna bağlı olarak saçlarını kaybetmesi şeklinde tanımlanabilir. Daha çok baş ön kısmndaki saçlarda meydana gelmektedir. Üstelik bu durum, kişinin psikolojik olarak tedavi görmesi ile sonlandırılabilir.

  • Alopesi Areata

    Halk arasında saç kıran olarak anılmaktadır. Bu rahatsızlık, nedeni belli olmayan şekilde bazı saçlı bölgelerin kel kalması durumudur. Yani hastalık genel olarak genç ve orta yaşlı kişilerde meydana gelir ve genellikle bir müdahaleye gerek duyulmadan kendiliğinden iyileşir.

  • Anajen Effluvium

    Sürekli radyasyona ya da bazı kimyasal maddelere maruz kalan kişilerde görülen bu tip saç dökülmesi, aniden ortaya çıkar ve genelinde geri dönüşüm ihtimali vardır. Bazı hastalık durumlarında uygulanan kemoterapi sonrasında dökülen saçlar genel olarak yeniden çıkarken, sürekli kimyasal maddeler ile yakın olmaktan kaynaklanan dökülmelerde saçlar yeniden yerine çıkmaz.