Genelde saçlarımız mevsim geçişlerinde ve stresli olduğumuz zamanlarda dökülür. Bu tip nedenlerden ötürü saç dökülmesi gayet normaldir. Tabi ki bu durum aylar boyunca sürüyorsa ve düzenli bir olay haline geldiyse bazı hastalıkların da habercisi olabiliyor. Uzun süre saç dökülmelerinde kesinlikle bir uzmana başvurmak gerekiyor.
Saç Dökülmesi Hakkında
Yeni saçlarımızın oluşması için saç köklerimizin büyüme, dinlenme ve gerileme zamanları vardır. Bu zamanlar dönemlere ayrılmaktadır. Saçlarımızın yüzde 90 ila 95’lik kısmı büyür. Derideki kılların büyüme dönemi ise 1 ila 7 yıl arasında değişiyor. Saç büyümesi genellikle genetik faktörlere bağlı olsa da, aynı zamanda iklim, yaş ve hormonal faktörler de bunu etkiliyor.
Büyüme dönemi sona erdikten sonra kıllarda gerileme dönemi başlıyor. Bu süreç yaklaşık 2 hafta kadar sürüyor. Bundan sonra ise 3 haftalık bir dinlenme süresi devam ediyor. Bu dönem sonunda ise yeni büyümekte olan kıllar meydana geliyor. Saç dökülmesi sorunlarının en kalıcı çözümü saç ekimi yaptırmaktır. Firmamız Antalya’da saç ekiminin yanı sıra sakal ekimi de yapmaktadır.
Saç dökülmesi hangi hastalıkların belirtisidir?
Farklı şekillerde görülen saç dökülme çeşitleri de vardır. Bazı saç dökülme tiplerinden sonra saçlar yeniden çıkarlar. Bazı dökülme tiplerinde ise kıl kökleri tahrip olur. Sonuç olarak da saçlar bir daha asla çıkmaz.
Saç dökülmesinin sonuçları ve işaret ettiği bazı hastalıklar ise şunlardır:
Telogen Alopesi
Genellikle en sık görülen saç tiplerinden bir tanesidir. Saç o kadar aşırı dökülme yaşar ki, bu dönemde kafa derisinde oluşan seyreklikler rahatlıkla görünebilir. Bu tarz saç dökülmelerinin gerçekleşmesinin nedenleri ise hormonal bozukluklar, endokrin hastalıklar, doğum sonrası, psikolojik ve metabolik stres, ilaçlar, kilo kaybı, gıdasal eksiklikler, akut ve kronik hastalıklar ya da cerrahi girişimlerdir.
Traksiyonel Alopesi
Saçların devamlı taranmasından ya da toplanmasından ötürü saçların aşırı gerileme yaşayarak seyrekleşmesine neden olmaktadır.
Alopesi Areata
Bu rahatsızlık halk arasında ‘saçkıran’ olarak bilinmektedir. Saç derisinin herhangi bir bölgesinde yuvarlak bir şekilde dökülme yaşanmasıdır. Hastalığın sonucu saçların, vücuttaki kılların veya kaşların tamamen dökülmesiyle de sonuçlanabiliyor.
Androgenetik Alopesi
Saç yapısının azalmasıyla başlıyor ve kellikle sonlanıyor. Kadınlarda ve erkeklerde farklı görünerek alındaki saç çizgisi korunuyor, tepe kısımlardaki seyrelme ise daha belirgin oluyor. Bu durum seneler içerisinde daha bir artış gösterir. Bunun sonucunda saçlarda çok belirgin bir şekilde seyrelme oluyor. Bu rahatsızlığın sebebi ise kadınlarda genellikle hormonal olmaktadır.